Hová tűnt a szabad hely? – wiztree használata

Instagram Reel-ünkben a WizTree-ről beszéltünk, de nézzük meg, hogy mire kell figyelni a haszálata közben! A program a diskanalyzer.com-ról ingyenesen letölthető, de ha hasznosnak találod, támogathatod a projektet egy általad választott összeggel.

A program elérhető telepítés nélküli (portable) és telepíthető változatban is. Fontos kiemelni, hogy a programhoz Adminisztrátori jogosultság szükséges, mivel a teljes fájlrendszerhez kell a hozzáférés.

Az indítás után válasszuk ki a megfelelő meghajtót, és kattintsunk a Vizsgálat gombra. Hasonló programok esetén ellenőrzés percekig tart, de a WizTree-nek csupán néhány másodpercig tart, az MFT-nek köszönhetően.

Az NTFS formátumú merevlemezek (a legtöbb modern merevlemez ezt a formátumot használja) beolvasásakor a WizTree közvetlenül a lemezről olvassa be a merevlemez mesterfájltábláját (MFT). Az MFT egy speciális rejtett fájl, amelyet az NTFS fájlrendszer használ a merevlemezen lévő összes fájl és mappa nyilvántartására. A fájlok ilyen módon történő keresése teljesen megkerüli az operációs rendszert (Windows), és hatalmas teljesítménynövekedést biztosít. A WizTree nem csak NTFS merevlemezeket, hálózati meghajtókat, USB-meghajtókat és egyedi könyvtárakat is tud vizsgálni.

https://diskanalyzer.com/about

A képernyőn megjelenik a vizsgált meghajtó lenyitható mappalistája, jobboldalt a fájlkiterjesztések szerinti gyűjtés, a képernyő alsó sávját pedig betölti a tényleges merevlemez térkép, amiről már ránézésre megállapítható, hogy milyen típusú fájlok, mekkora helyet foglalnak számítógépünkön.


Az első szekció a Windows mappa, ez teljesen tiltott zóna, az itt lévő fájlok közül bár lehet hogy úgy tűnik, hogy vannak fölösleges dolgok, de egy átlagos felhasználónak nem érdemes bolygatni az állományokat. Fontos alkönyvtárakat tartalmaz, mint a System32 a rendszer alapvető könyvtáraihoz, a SysWOW64 a 32 bites alkalmazások 64 bites rendszeren való futtatásához, és a Temp ideiglenes fájlok tárolásához. A Windows mappa módosítása csak mély rendszerismeretek birtokában ajánlott, mivel változtatásai befolyásolhatják a rendszer stabilitását.


Az következő, legkecsegtetőbb szekció a Felhasználók (Users) mappa. Itt bátran nézelődhetünk, az itt lévő fájlok nagyrészét mi magunk hoztuk létre. A vizsgált számítógépen 1 felhasználó (admin) van csupán, több felhasználó esetén sokkal több al-mappa jelenne meg itt.

A konkrét példánál maradva szembetűnő, hogy az egyik legnagyobb fájl a Letöltések (Downloads) mappában található, méghozzá egy Office telepítő. Nyilván itt sem lehet csak úgy mindent kitörölni, viszont a Letöltések mappa mellett a Dokumentumok, Képek, Videók mappa takarítása és archiválása során egy jó mankót tud adni a WizTree. Jelentős helyet foglal még az AppData könyvtár, ahol jellemzően egy adott alkalmazás, felhasználóra vonatkozó fájljai tárolódnak. Itt tárolódik például az ArchiCAD gyorsítótára is, de a böngészők (Chrome, Firefox, Opera) böngészési előzményei, jelszavak, sütik is ebben a mappában foglalnak helyet.


Már valószínűleg elsőre szembetűnő volt a két hatalmas, zöldes-sárga fájl a térkép közepén, ami elválasztja a térkép „bal” és „jobb” térfelét.

Ezt a két fájlt ha akarnánk se tudnánk törölni, mert a rendszer aktívan használja. Az egyik fájl a Hibernáláshoz (hiberfil.sys) szükséges, ami a memória tartalmát másolja kikapcsoláskor a mervlemezre, a másik pedig a lapozófájl (pagefile.sys), ami fizikai memóriában már el nem férő adatokat tárolja. A hibernálás funkció egyszerűen kikapcsolható, utóbbi viszont elengedhetetlen a számítógép megfelelő működéséhez.


A Program Files mappában találhatóak a jobbára általunk, telepített programok. A vizsgált számítógépen például szembetűnő, hogy a JetBrains, Microsoft Office, és Microsoft Visual Studio programok foglalják el a legtöbb helyet. Amennyiben itt felbukkan olyan program neve, ami sok helyet foglal, és tudjuk, hogy már régóta nem használtuk,

Ebből a mappából szintén tilos közvetlenül törölni. A Start menü gombra jobb egérgombbal kattintva megnyílik egy lista. Itt válasszuk a Gépházat, majd kattintsunk az Alkalmazások menüpontot. Itt keressük meg a szóban forgó alkalmazást, és kattintsunk az eltávolítás gombra.


Az utolsó néhány mappát szintén nem javallott módosítanunk. Például a két, hatalmas méretű zöld fájlt tartalmazó System Volume Information rejtett rendszermappa, és olyan fontos fájlok kerülnek ide, mint egy Windows Frissítés utáni rendszer-visszaállítási pont, gyors fájlkereséshez felépített adatbázis, és egyéb, a fájlrendszer működéséhez szükséges állományok. Ha ezen állományok méretét szeretnénk csökkenteni, érdemes lehet például a fájlindexelési szolgáltatást kikapcsolni, vagy a nem-kritikus rendszer-visszaállítási pontokat törölni.

A ProgramData könyvtár hasonló az Users/AppData könyvtárhoz, itt a felhasználó által telepített programok olyan beállításai tárolódnak, amelyek a gép minden felhasználója számára egyaránt érvényes.


A fenti áttekintés után megállapítható, hogy számunkra a legérdekesebb a Users könyvtár. A következő bejegyzésben megnézzük azt az esetet, amikor több felhasználó dolgozik egy számítógépen ArchiCAD-el, és milyen lépéseket tehetünk a tárterület felszabadítása érdekében. Ha szeretnél értesülni róla, kövess be minket Instagramon!

Scroll to Top